Soulbricks, een duurzame (her)inrichting van jouw gebouw
Soulbricks. Dat is meer dan 30 jaar ervaring in een nieuw jasje.
Stel je voor dat je vader zo’n 30 jaar geleden zijn meubelshowroom omtoverde tot een toonaangevende coworking space in Gent. Stel je voor dat je de kans krijgt om in deze omgeving op te groeien en te zien hoe het een succesverhaal wordt. Stel je ook voor dat je door je achtergrond als interieurarchitect de site van Park Office toekomstbestendig kan maken. Dat is precies wat Sophie Top (founding partner van Soulbricks) deed. En daar liet ze het niet bij.
Ze zette haar kennis en ervaring in bij heel wat bedrijven en organisaties. Zo was ze – onder meer – nauw betrokken bij de succesvolle ontwikkeling van het MeetDistrict in de Ghelamco arena, nu beheerd door haar man, Geoffroy Speybrouck.
De vraag naar de expertise van Sophie en haar team bleef groeien, wat leidde tot de oprichting van een nieuw, florerend bedrijf: Soulbricks.
Een gesprek met Sophie Top, managing director van Soulbricks, levert interessante inzichten op over het geven van een bestemming aan gebouwen nu en in de toekomst.
Inrichting, architectuur en design
Design staat centraal wanneer we een gebouw herbestemmen.
We vinden het allemaal prettig om te werken op een mooie locatie. Maar, wist je dat daar heel wat bij komt kijken? Tijdens het ontwerpen van kantoorruimtes moet je rekening houden met veel meer dan alleen mooi meubilair en aangename kleuren. Het gaat om het creëren van verschillende ruimtes: kleine ruimtes voor individueel werk, vergaderzalen, break-out rooms en boardrooms. Bovendien moet elk van deze ruimtes voorzien worden van het nodige comfort en de nieuwste technologieën. Het is een voortdurende zoektocht naar het optimale gebruik van de beschikbare vierkante meters, met het oog op de toekomst.
We denken niet alleen aan de ruimtes die behoren tot het project, maar houden rekening met het volledige gebouw, de omgeving, de locatie en zelfs met het merk achter de projecten. De wetten van retail en vastgoed gelden ook bij de functiewijziging van gebouwen.
Heb je een gebouw van vijftien verdiepingen? Met een doordachte aanpak, kan je dankzij de indeling van de eerste drie verdiepingen een hoger rendement behalen op de volgende. Bij Soulbricks letten we vanaf de start op elk detail. Want het zijn vaak kleine dingen die plots grote problemen kunnen veroorzaken.
Soms moet je een opdrachtgever iets afraden omdat je weet dat het – ondanks een mooi ontwerp – nooit zal werken.
Service design
Houdt het verhaal op bij styling en interieurontwerp? Absoluut niet. Het geven van een bestemming aan vastgoed gaat ook om service design. Eenvoudig gezegd kan je het vergelijken met het aanbieden van administratieve ondersteuning en het beheren van secretariaatswerk. Op deze manier kunnen klanten ongestoord hun werk doen en zich richten op hun bedrijf. Om service design tot uiting te brengen, spelen de ervaringen van Sophie Top een essentiële rol. Aangevuld met de duidelijke visie van Nicolas Kint, die tien jaar ervaring in vastgoedtechnologie met zich meebrengt, vormen ze een sterk team.
De behoeften van klanten en eindgebruikers veranderen continu en een goed service design gaat hiermee aan de slag en anticipeert erop. Het verschil zien tussen een klant en een eindgebruiker is bovendien essentieel. De klant wil alle ondersteuning die hij kan krijgen. De eindgebruiker wil ‘welzijn’, wat zich uit in zaken als hoogwaardige digitale touchpoints, een gevarieerd horeca-aanbod en culturele activiteiten.
Managed services
Ten slotte behoort het beheer van projecten ook tot het geven van een bestemming aan gebouwen. Iedereen kan een mooie ruimte creëren en kantoorfaciliteiten aanbieden. Het wordt daarom cruciaal om als bedrijf extra services aan te bieden. Soulbricks staat in voor het management van een project. Zo maken we zowel op korte als lange termijn een verschil.
De korte termijn verwijst naar de inherente vraag naar flexibiliteit. We merken dat lange huurcontracten steeds moeilijker worden. Mensen willen de mogelijkheid om op korte termijn verplichtingen aan te gaan dus is het belangrijk om je bezettingsgraad en uitbreidingsmogelijkheden in de gaten te houden. Ervaring en het vermogen om klanten te adviseren speelt daarbij een cruciale rol. Voor Soulbricks zijn deze zaken enorm belangrijk.
De lange termijn heeft dan weer te maken met het rendabel maken van vierkante meters en het inrichten van de stad en commerciële centra als werkomgeving.
In deze tijden kan men niet om mobiliteit en de wens om “dicht bij huis” te werken heen. Een goed doordacht coworking initiatief houdt hier rekening mee. En daar komt heel wat bij kijken. De lange termijn heeft ook betrekking op de commerciële waarde van een gebouw en hoe die te verhogen. Ook dat moet je in de gaten houden.
De toekomst ziet er veelbelovend uit, want de mogelijkheden van deze aanpak en de ontwikkelde visie op de herbestemming van gebouwen beperken zich niet tot kantoren en bedrijven. Soulbricks kan haar activiteiten uitbreiden naar andere werkterreinen, zoals onderwijs, universiteiten en gezondheidszorg. Onder eigen naam of als onderaannemer.
Daar wil Soulbricks de komende jaren mee aan de slag gaan.