Fout: Contact formulier niet gevonden.

Follow Us:
Back to top

De kracht van cross-channel marketing voor flexplekken

 

Hoe zet je een effectieve cross-channel marketingcampagne op voor een flexibele werkplek? 

Zoe Ellis-Moore, oprichtster en CEO van Spaces to Places onderzoekt waarom cross-channel de juiste keuze is voor flexplekken en hoe je van je campagne een succes kan maken.

Merken zijn overal te vinden – zowel on- als offline. Elke dag worden we overspoeld door bedrijven die strijden voor onze aandacht. Het is dan ook logisch dat we een beetje ongevoelig worden voor hun inspanningen. De mogelijkheid om reclame te dempen is een van de redenen waarom het zo moeilijk kan lijken om van jouw marketingcampagne een succes te maken. Statistieken tonen namelijk aan dat mensen tot zeven keer een interactie moeten hebben met jouw merk voor ze het kunnen onderscheiden van dat van de concurrentie. 

Gelukkig zijn er tal van platformen en kanalen om je doelgroep te bereiken, zeker als je gebruik maakt van digitale marketing. En dat is net hoe je een flexibele werkplek best in de kijker zet. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe werkplek doen dat vandaag de dag online via Google of via advertentiesites. 

Er zijn talloze kanalen die je kan overwegen. Daarnaast is het ook van belang om na te denken hoe je verschillende kanalen samen kan gebruiken zodat ze elkaar versterken. Een geïntegreerde cross-channel marketing campagne is daarom de beste manier om resultaten te boeken.

Wat is cross-channel marketing?

Zoals de naam al doet vermoeden, is cross-channel marketing, een vorm van marketing die zich over meerdere kanalen uitstrekt. Het wordt beschouwd als een van de meest klantgerichte benaderingen aangezien je de gebruikers bij elk contactmoment een consistente ervaring kan bieden. Met andere woorden, bij elke blootstelling bouwen gebruikers een begrip van jouw merk op en wordt hun vertrouwen in jouw bedrijf groter. 

Cross-channel marketing is een zeer effectieve aanpak voor bedrijven. Zo kunnen leads geleidelijk aan de traditionele ‘sales funnel’ van bewustwording, overweging en conversie doorlopen. Bovendien kan je de gebruiker aan de hand van zowel korte advertenties als lange blogartikelen op het juiste moment de meest relevante informatie presenteren.

De eerste keer bereik je bijvoorbeeld een gebruiker via een betaalde advertentie op een Google-zoekresultatenpagina voor een trefwoord als ‘coworking space in de buurt’. De volgende ontmoeting met diezelfde gebruiker kan gebeuren via een betaalde advertentie op sociale media waar je indruk kan maken met sprekende beelden. Vervolgens kan de gebruiker je tegenkomen wanneer hij of zij op een advertentiesite zoals instantoffices.com door werkplekken in de buurt bladert. Zo gaat het proces door tot een potentiële klant uiteindelijk doorklikt naar je website of contact opneemt. Op dat moment heeft de marketingcampagne zijn werk gedaan en is het tijd voor een conversie.

Waarom is cross-channel belangrijk in de sector van flexibele werkplekken?

Digitale marketingcampagnes inzetten over een breed scala aan kanalen en platformen is positief in alle sectoren. Vooral in de markt van flexibele werkplekken behalen deze campagnes bijzonder mooie resultaten. De reden? Mensen beslissen niet in een opwelling over een nieuwe werkplek. Het is een weloverwogen aankoopbeslissing. 

Voor iemand een werkplek kiest, zal hij of zij verschillende plaatsen bekijken. De voor- en nadelen worden grondig opgelijst en tegen elkaar afgewogen.

Een cross-channel marketingcampagne waarbij jouw merk consequent en alomtegenwoordig wordt gepresenteerd, helpt om je reputatie in de hoofden van potentiële gebruikers te optimaliseren. Hierdoor wordt de kans groter dat zij voor jou kiezen. 

De filosofie van cross-channel marketing – informatie doorgeven aan de hand van verschillende reclamecampagnes – past ook bij de sector van flexibele werkplekken. Er valt veel te zeggen over een werkruimte. Wat voor de ene persoon een grote troef is, vormt voor een ander misschien niet onmiddellijk de grootste aantrekkingskracht. Door je berichtgeving te diversifiëren, kan je jouw waarde aantonen aan potentiële klanten met uiteenlopende behoeften. Zo kan je bijvoorbeeld in één advertentie focussen op je flexibele prijsstructuur, in een andere op het brede scala aan voorzieningen.

Handige digitale marketingkanalen 

Hoe begin je met het opzetten van een cross-channel marketingcampagne voor een flexibele werkplek? De eerste stap is begrijpen welke digitale kanalen in aanmerking komen. Hieronder volgen enkele belangrijke:

SEO

Google is de eerste plaats waar mensen informatie zoeken, ook bij het kiezen van een nieuwe werkplek. SEO, of search engine optimisation, is het optimaliseren van je website om bovenaan te verschijnen in de zoekresultaten. Gaat een toekomstige klant op zoek naar jouw product of dienst, dan zorgen specifieke zoekwoorden op je website ervoor dat hij of zij bij jou terecht komt.

PPC

PPC, of pay-per-click advertising, is een andere manier om je zichtbaarheid op zoekmachines te verhogen. In tegenstelling tot SEO is PPC een betaald kanaal, wat betekent dat je betaalt voor elke klik die je ermee verkrijgt. Google Ads is zonder twijfel het populairste PPC-advertentieplatform. Je bereikt dezelfde gebruikers die je via SEO zou targeten, maar met slechts een fractie van de inspanning en in een veel snellere tijdspanne. 

Sociale media

De mogelijkheden om via sociale media leads te genereren kunnen worden onderverdeeld in twee categorieën – organisch en betalend. De verschillen tussen deze categorieën komen overeen met de verschillen tussen SEO en PPC. Organische sociale media zijn uitstekend voor duurzame groei op lange termijn. Betaalde sociale media zijn dan weer geschikt voor het vastleggen van leads op korte termijn.

Lokale marketing

Werkplekken zijn van nature een lokaal gerichte dienst. Dat maakt lokale marketing tot een cruciaal onderdeel van jouw algemene strategie. Je mag aannemen dat een hoog percentage van jouw ideale klanten op zoek is naar een werkplek in de buurt. 

Lokale marketing kent vele vormen, maar de belangrijkste elementen zijn: het effectief opzetten en gebruiken van een Google Mijn Bedrijf-vermelding, aanwezigheid in alle belangrijke lokale directories, het nastreven van persaandacht en backlinks van belangrijke lokale autoriteiten.

Direct

Hoewel in een ideale positie 100% van je leads grotendeels passief verworven worden, vergt dat geduld. Direct marketing, vergelijkbaar met PPC-reclame, is een zeer effectieve kortetermijnoplossing, waarmee je interesse kan wekken en leads kan verwerven door directe input. Elke vorm van directe interactie met je doelmarkt kan worden beschouwd als direct marketing.

Brokers

Hoewel alle bovenstaande marketinginspanningen moeten worden gedaan om een duurzame lead generatie op lange termijn uit te bouwen, kunnen brokers soms van pas komen. Dit zijn sites die te werk gaan zoals een traditionele telefoongids. Ze verzamelen werkplekken van derden en vermelden deze op basis van locatie. Het meest effectieve moment om brokers in te schakelen is in de beginfase, wanneer langetermijn kanalen zoals SEO en sociale media nog volop aan het groeien zijn.

Een cross-channel marketingcampagne opzetten voor een flexplek

Welke van de bovenstaande kanalen je kiest om in jouw cross-channel campagne op te nemen, hangt af van je doelstellingen. Wil je op korte termijn leads binnenhalen, dan is een combinatie van snelle benaderingen zoals betaalde zoekadvertenties, betaalde sociale advertenties en direct marketing de beste keuze. Als je op langere termijn denkt, is het zinvoller om je te richten op SEO, organische sociale media en lokale marketing.

In theorie geldt dat hoe meer kanalen je tegelijk gebruikt, hoe beter elk kanaal afzonderlijk werkt. Digitale marketing profiteert bovendien van het netwerkeffect. Hoe meer kanalen je hebt lopen, hoe groter de kans dat gebruikers herhaalde interacties hebben met jouw merk. Zo wordt jouw bedrijf stap voor stap verankerd in hun geheugen.