Welzijn is de kroon op ons werk
Gasten in plaats van huurders, klanten in plaats van bezoekers.
(Een reflectie op het artikel ‘Hospitality is eating real estate’, Matt Knight.)
Soulbricks managing partner Nicolas Kint definieert het scherp: “We zijn niet alleen actief in de kantoorbusiness, dat zijn we nooit geweest. We benaderen onze klantrelatie precies zoals onze collega’s in de horeca dat doen. Dat is de sleutel tot ons succes en ik ben ervan overtuigd dat het de enige manier is om te groeien.”
Bundeling van diensten
Het draait allemaal om mindset, attitude, overleven en concurrentievermogen.
“Ben jij ervan overtuigd dat het toevoegen van extra voorzieningen en diensten aan het verhuren van kantoorruimtes hét wondermiddel is? Wij niet. COVID heeft onze sector gedwongen om te kijken naar een nieuwe manier van zakendoen.”
In de kantorenmarkt heerste de overtuiging dat het aanbieden van extra diensten nodig was om concurrerend te blijven. Daarom begon men met het bundelen van uiteenlopende diensten. Sommigen bieden naast een kantoorruimte ook parkeerplaatsen, vergaderzalen, (eet)faciliteiten en zelfs administratieve ondersteuning aan. Bij Soulbricks zijn we niet tegen deze manier van denken, maar neigen we eerder naar een andere invalshoek, waarbij hospitality of welzijn voorop staat.
Net als in veel andere sectoren heeft digitalisering geleid tot het opnieuw ontbundelen van diensten. De traditionele functies van onze sector kunnen eenvoudig worden vervangen door zowel goedkope als hoogwaardige alternatieven, afhankelijk van de wens van de klant.
Denk verder
“Soulbricks heeft allang een extra dimensie toegevoegd. Wij concentreren ons niet – en hebben ons nooit geconcentreerd op het louter aanbieden van de traditionele ‘kantoorvoorzieningen’. We hebben een aanpak gecreëerd die veel meer lijkt op de service in de horeca. En dat is precies waarom ons bedrijf nu floreert.”
Nicolas vervolgt enthousiast: “Wat dit inhoudt? Simpel, proactief denken. Waar zijn onze klanten echt naar op zoek? Wat hebben ze nodig om aan de top van hun kunnen te staan, ongeacht de groeifase waarin ze zich bevinden? Of ze het leuk vinden of niet, alle eigenaars en projectontwikkelaars zijn ondertussen in de hospitality business gestapt.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan
De waarheid is dat de meeste aanbieders van kantoorruimtes de behoefte aan welzijn onderschatten of niet begrijpen. Je levert een totaalervaring. En dat is precies waar de ‘hospitality reflex’ om de hoek komt kijken. Neem de zorgen weg en biedt de oplossingen, hoe moeilijk en veeleisend ook.
Wat als kantoorverhuurders gastvrij werden?
Wat als verhuurders geobsedeerd zouden raken door de beleving van hun gasten?
Wat als de eigenaar van je kantoor eigenlijk een adviseur was over hoe je weer aan het werk kan gaan en welke technologische hulpmiddelen voor de beste werknemerservaring zorgen?
Ik weet zeker dat het al gebeurt. Sommigen van ons beginnen rekening te houden met hospitality en ik denk dat het een netto positief effect heeft op ons bedrijf. We vertrekken vanuit het standpunt dat we gasten hebben in plaats van huurders en klanten in plaats van bezoekers.
We moeten dan ook het klantentraject en de contactpunten van zowel onze huurders als onze bezoekers herbekijken en zoeken naar creatieve manieren om de hele ervaring die zij bij ons hebben te verbeteren.
Ofwel ga je er volledig voor, ofwel ga je ten onder.