Follow Us:
    Back to top

    Smart Offices: technologie en data als motor van werk 2.0 én happy teams

    Een digital-first-generatie staat te popelen om de arbeidsmarkt te betreden. En ook de teams die vandaag aan de slag zijn, hebben het gebruik van apps en slimme technologie op de werkplek al goed onder de knie. Meer nog: ze zijn vragende partij voor slimme werkplekken die hun efficiëntie, welzijn en gezondheid ondersteunen.

    En dan zwijgen we nog over de freelancemarkt, waar steeds meer jonge talenten zich op begeven. Ambitieuze freelancers zoeken alsmaar vaker naar flexibele, intelligente werkplekken die ze kunnen gebruiken wanneer zij ze nodig hebben. Kortom, smart offices zijn in opmars. Want de voordelen die ze bieden, resoneren sterk met zowel interne teams als freelancers.

     

    Smart Offices: 5 trends die je moet kennen

    Een werkvloer die uitblinkt in comfort en gebruiksgemak – én die tegemoet komt aan de individuele verwachtingen van elke werknemer – is geen nice-to-have meer. Het is essentieel voor de retentie en rekrutering van medewerkers. Maar ook voor je operationele efficiëntie, ESG-doelstellingen en algemeen management zijn smart offices een zege.

    Wat moet je weten over het gebruik van slimme technologie op de werkplek? En wat kan de B2B-markt leren van de particuliere woonmarkt op het vlak van smart tech?

    Samen met experts van Soulbricks en Home Invest (actief op de particuliere verhuurmarkt) spotten we 5 cruciale trends in de Smart Offices-wereld.

     

    1. De overgang van traditioneel kantoor naar Smart Office

    “Een smart office is een kantoor dat gebruik maakt van alle nieuwe technologieën die op de werkvloer geïntegreerd kunnen worden, via allerhande apps”, vertelt Pierre Van Durme van Soulbricks. “De mogelijkheden zijn eindeloos: van lunch bestellen naar parkeerplaatsen reserveren, een werkplek boeken, HVAC-technologie beheren, het licht aan- of uitdoen, vergaderzalen reserveren…”

     

    2. Data als drijvende kracht achter de nieuwe werkvloer

    De data die voortvloeit uit die slimme technologie, helpt bij het creëren van individuele belevingen voor de gebruikers. “Je kan gepersonaliseerde keuzes maken als gebruiker”, vult Nicolas Kint van Soulbricks aan. “Is die collega morgen op kantoor? Is mijn favoriete parkeerplek vrij? Is het druk en zal ik me wel kunnen concentreren? Je past jouw individuele werkvoorkeuren aan via apps en tools op je telefoon.”

    “Door de data die slimme technologie genereert grondig te analyseren, kan je jouw services doelgericht verfijnen”, vertelt Tomas Van Look van Home Invest. “Welke diensten werken en welke niet? Welke bijkomende toepassingen kan je integreren? Welke impact hebben die inzichten op toekomstige projecten?

     

    3. Multifunctionele gebouwen als toekomst van het kantoor

    “Gebouwen die voor 100% dienst doen als kantoorruimte gaan we steeds minder zien”, aldus Pierre Van Durme van Soulbricks. “De trend richting multifunctionaliteit is ingezet. Steeds meer worden werkplekken een mix van kantoren, coworking, co-living, hotel, horeca, congreszalen of sportfaciliteiten. Dat verhoogt het rendement van een gebouw enorm.”

    Zijn collega Nicolas Kint vult aan: “Slimme technologie helpt dan om alles in goede banen te leiden. Dat gaat van het op touw zetten van een sluitend reservatiesysteem tot slimme toegangscontrole en klimaatbeheersing. Als je de behoeften en gewoonten van je gebruikers continu analyseert, bepaal je non-stop wat werkt en wat niet. Je stuurt bijna in real-time je aanbod bij, wat een positieve impact heeft op je operaties.”

     

    4. Slimme functionaliteiten worden nog slimmer door correcte data-uitwisseling

    “Het is eenvoudig om data te verkrijgen uit één individuele app. Maar de meerwaarde ligt in het grotere plaatje. Onze in-house data analyst brengt de data uit alle systemen samen in rapporten. Zo kom je tot een holistische kijk op de zaken, waardoor je jouw services nog beter kan aanbieden”, geeft Tomas van Home Invest aan.

    “Als je informatie uit toegangscontrole, energieverbruik en het gebruik van bepaalde delen combineert met data uit boekhoudpakketten en inloggegevens, kom je tot een totaalbeeld van hoe gebruikers je gebouw écht gebruiken. Van daaruit kan je weer op zoek naar nieuwe toepassingen, of verfijn je de apps die je al hebt om nog beter te beantwoorden aan de verwachtingen.”

     

    5. Smart offices hebben een positieve impact op tal van gebieden

    “Smart offices zijn een troef in de war for talent”, vertellen Pierre en Nicolas van Soulbricks. “Werknemers willen vandaag een werkvloer met een feilloze IT-architectuur, met maximale connectie en alle kansen om het beste uit zichzelf te halen. Een omgeving met aandacht voor licht, akoestiek en flexibiliteit.”

    “Daarnaast beperk je ook het ziekteverzuim. Slimme sensoren meten de luchtkwaliteit en sturen die bij waar nodig. Je kan ook spelen met lichtintensiteit en beleving via daglichtlampen, die een bewezen positief effect hebben op het voorkomen van depressies.”

    Tomas van Home Invest vervolgt: “Ook op het vlak van milieu maak je met slimme gebouwen het verschil. Slimme thermostaten in combinatie met sensoren beperken je verbruik. Bovendien kan je ook het rendement van zonnepanelen en warmtepompen goed monitoren en optimaliseren.