Follow Us:
    Back to top
    De kracht van een centrale marktplaats volgens Sophie Top

    De kracht van een centrale marktplaats 

    Waarom werkplekdesign en werkgeluk hand in hand gaan

    In het hart van een bruisende kantooromgeving is een marktplaats een no brainer. Net zoals een dorpsplein mensen samenbrengt, zorgt een centrale, inspirerende ruimte voor een productieve werkomgeving waar iedereen met plezier komt werken. Sophie Top, Interior Designer bij Soulbricks, deelt hoe ze de traditionele kantooromgevingen tot een werkdorp herdefinieert.

     

    Een centrale marktplaats is essentieel voor een bruisende kantooromgeving. Hoe zien jullie dat bij Soulbricks?

    Meet and retreat. Dat is de filosofie die ik bij elk project vooropstel. Het is een filosofie die haar succes al meerdere malen bewezen heeft, en niet alleen op vlak van werkplekken. Kijk bijvoorbeeld naar het dorp waarin je woont. Elk dorp heeft een centraal plein met enkele cafés of andere ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om verhalen te vertellen en met elkaar te praten. Deze filosofie vertalen we door naar onze projecten. Hoe groot of klein het pand ook is, we proberen steeds een centrale marktplaats te integreren.

    Net zoals in een coworking is die marktplaats een multifunctionele locatie waar plaats is voor toevallige ontmoetingen en waar inspireren centraal staat. Dat betekent dat we een ruimte creëren waar je kan samenwerken, flexwerken, lunchen, vergaderen,…

    Verder weg van de marktplaats creëren we de werkplekken waar je individueel aan de slag kan. Hier focussen we minder op het inspirerende aspect en staat een goede akoestiek, belichting, ventilatie en ergonomie voorop. Het zijn echte focusplekken die volledig uitgerust zijn.

     

    Welke uitdagingen komen er kijken bij het creëren van zo een werkdorp?

    Heel wat kmo’s komen bij ons aankloppen om hun kantoren op te frissen. Daaronder hebben velen een bedrijfsgebouw uit de jaren 80 met een landschap vol individuele bureaus. Anno 2024 is dat niet langer nodig, al kan het een uitdaging zijn om een zaakvoerder daarvan te overtuigen.

    Dat doen we onder meer door de voordelen van flexwerken te duiden. Als werknemer ziet niet elke dag er hetzelfde uit. De ene dag moet je gefocust werken, de andere dag heb je nood aan een overleg met je team. Bovendien focussen bedrijven niet langer op activity based werken. Je takenpakket uitvoeren op basis van je persoonlijkheid krijgt steeds meer aandacht en dan is een werkdorp de oplossing. Iedereen vindt er een plaats om zo productief mogelijk te werken.

     

    Zijn er bepaalde noden om een marktplaats te integreren?

    In eerste instantie moet je open-minded zijn en openstaan om een change traject te starten. Ga samen met hr aan tafel zitten en stel de vraag: op welke manier kunnen we onze werkplek aanpassen om de productiviteit en het welzijn van onze werknemers te verbeteren?

    Daarnaast is een duidelijke communicatie naar de medewerkers belangrijk. Betrek hen tot op een bepaald niveau bij het traject, want zij zijn tenslotte degene die de kantoren intensief zullen gebruiken.

     

    Wat zijn de voordelen van een centrale marktplaats?

    Een bruisende marktplaats blaast leven in je onderneming. De inspiratie borrelt spontaan op, de productiviteit neemt toe en het welzijn van de werknemers krijgt een boost. Je krijgt een site die leeft en waar mensen graag naartoe komen.

    Vroeger werd er vaak voor een cafetaria gekozen om werknemers te verbinden. Een goed idee, maar die ruimte werd enkel tijdens de middagpauze gebruikt. Het waren vaak ook heel kille zalen met een slechte akoestiek die niet uitnodigend waren. Door de vierkante meters van je refter te herbekijken en de ruimte in te richten als een marktplaats waar je kan lunchen én werken, optimaliseer je de beschikbare ruimte.

     

    Wat onderscheidt Soulbricks in het creëren van een werkdorp?

    We denken vanaf de start proactief mee om het change traject vorm te geven en in goede banen te leiden. Zodra we een duidelijk beeld hebben van de werkplekstrategie, maken we een haalbaarheidsstudie en calculeren we het kostenplaatje.

    Vervolgens bepalen we de noden per afdeling en brengen we alle profielen in kaart om een nauwkeurig plan op te stellen. Als iedereen mee is in het verhaal gaan we over tot de realisatie.

    En daar stopt onze samenwerking met de klant niet. Eenmaal alles gerealiseerd is, denken we na over welke stappen het bedrijf kan ondernemen om optimaal gebruik te maken van de marktplaats.

    Kortom, we begeleiden bedrijven en projectontwikkelaars van a tot z bij het creëren van een werkdorp in hun kantoren. 

    Wil jij van jouw kantoorgebouw een bruisende site maken? Ons team gaat voor jou aan de slag. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek.