Zo creëer je een inclusieve werkplek
20% van onze bevolking is neurodivergent en vandaag staan inclusie en diversiteit hoger dan ooit op de agenda. Ook op de werkvloer. Neurodivergentie omvat een breed spectrum aan neurologische variaties, waaronder ADHD, autisme en dyslexie. Een beladen term die vaak gepaard gaat met vooroordelen en misvattingen en dat is zonde. Ook zij hebben een ongelooflijk potentieel en kunnen een buitengewone carrière uitbouwen. Denk bijvoorbeeld aan Steve Jobs of Simone Biles. Tijd dus om onze kantoren, meeting centers en coworkingspaces aan te passen en inclusieve werkplekken te creëren.
Durf actief inzetten op flexibiliteit
Een one size fits all benadering is anno 2023 not done. Een van de meest tastbare manieren waarop organisaties rekening kunnen houden met de behoeften van elke werknemer is door in het kantoorontwerp keuze en variatie aan te bieden.
Hoe? Voorzie flexibele ruimtes met verlichting die je zelf kan regelen en waar je de mogelijkheid hebt om omgevingsgeluid volledig te dempen. Op deze manier ontstaat een gepersonaliseerde werkruimte die elke werknemer volledig afstemt op zijn of haar persoonlijke workflow.
Denk daarnaast na over rustige ruimtes of stille zones waar mensen zich kunnen terugtrekken om tijd te nemen voor zichzelf of geconcentreerd te werken. Zo wordt zintuiglijke overbelasting voorkomen en boost je het welzijn en de focus. Niet alleen van neurodivergente personen, maar van elke werknemer.
Communication is key
Bij het ontwerpen van een inclusieve werkplek moet je ook rekening houden met de diverse communicatie- en samenwerkingsstijlen van neurodivergente werknemers. Ook hier is het een slim idee om een verscheidenheid aan ruimtes te voorzien die tegemoet komen aan de interactievoorkeur van elke werknemer: implementeer enerzijds rustige vergaderruimtes voor directe, een-op-een gesprekken en anderzijds open samenwerkingsruimtes voor teamprojecten.
Bovendien kan het integreren van visuele en digitale hulpmiddelen een duidelijkere communicatie mogelijk maken en potentiële barrières wegnemen.
Strategische troef
Door rekening te houden met de behoeften van iedereen, tonen organisaties hun inzet voor gelijke kansen en diversiteit. De werkplek aanpassen is een eerste belangrijke stap die je als onderneming kan zetten. Door keuze en variatie in het ontwerp van de werkplek te omarmen, voelt elk individu zich welkom en neemt de werktevredenheid toe. Dat leidt tot hogere niveaus van productiviteit, creativiteit en algemene werkprestaties.
Verder zullen werknemers die het gevoel hebben dat ze geaccepteerd worden en dat er naar hen geluisterd wordt, betrokken en loyaal blijven aan hun organisatie. Talent behouden en nieuw talent aantrekken wordt optimaal ondersteund. Tot slot stimuleert een inclusieve sfeer een open dialoog, verdrijft het stereotypen en creëert het mogelijkheden voor educatie en bewustwording rond neurodiversiteit in professionele omgevingen. Collega’s worden meer ondersteunend en begripvol, wat bijdraagt aan een harmonieuze en aangename werkomgeving.