Follow Us:
    Back to top

    De inrichting van een project vereist een 360-aanpak

    Bij de inrichting van een kantoor komt veel meer dan een moodboard kijken. Van lucht tot licht en van mensen tot meetingzalen. Alles moet grondig in kaart worden gebracht en dat vereist een 360-aanpak. We praten erover met Interior Designer en Partner bij Soulbricks, Sophie Top.

    De juiste flow creëren

    Alles begint met een haalbaarheidsstudie. “Het belangrijkste is dat we binnen het vooropgestelde budget werken. Met zo’n studie doe je geen valse beloften en werk je naar een haalbaar eindresultaat toe. Zo komt de geschatte prijs per vierkante meter finaal overeen met de offerte.” verduidelijkt Sophie.

    Wat volgt is de behoeften van de mensen op de werkplek definiëren. Om dat te doen, gaat Sophie met hen in gesprek. Ze gaat onder andere langs bij hr, de zaakvoerder, de mensen op de werkvloer en ook de bouwheer. “We vragen hen hoe de werkvloer in elkaar zit, wat de wensen zijn en polsen naar de groeiambities, vergaderpolitiek en mogelijkheden tot thuiswerken. Op die manier zoeken we naar optimale manieren om alles aan te passen en krijgen we de flow juist.” legt Sophie uit.

    Veelal past de herinrichting van een kantoor binnen een change traject. “Mensen die jarenlang sorteerbakjes en dossiers op hun bureaus liggen hadden, leer je niet op een dag dat je een clean desk policy wil hanteren. » verduidelijkt Sophie. “Rome werd ook niet op een dag gebouwd.”

    Een duidelijk vlekkenplan

    Wanneer de nodige puzzelstukken er zijn, gaat Sophie aan de slag met een vlekkenplan. Daarbij wordt een logische flow uitgewerkt en krijgt alles z’n plaats in het grotere geheel. Elke vierkante meter wordt maximaal benut. “In deze fase is al gedefinieerd wat en wie op welke plaats zal zitten, en we geven een aanzet voor een moodboard.” voegt Sophie nog toe. 

    Een vlekkenplan an sich geeft niet altijd een duidelijk beeld van het finale resultaat en om meer voeling met de ruimte te krijgen, wordt er een 3D-plan gemaakt. En gaat Sophie aan de slag met de kleuren en designs. 

    Tot in de puntjes uitgewerkt

    Soulbricks denkt altijd mee tot in de kleinste details, op maat van jou én je gebouw. Zo zijn oudere gebouwen soms moeilijker om in te richten omwille van de kleinere ruimtes en donkere zones. “Die donkere plekken vullen we in met vergaderruimtes en we zorgen voor artificiële lichtkoepels die je het gevoel geven dat je daglicht hebt. De werkplekken bouwen we dan weer zo veel mogelijk rond natuurlijk licht.”  Een tip voor wie met veel donkere ruimtes zit: werk met natuurlijke materialen en veel beplanting.

    Verhoog de productiviteit op de werkvloer

    De vaste insteek luidt volgens Sophie: “Je moet je vooral afvragen hoe je de productiviteit op de werkvloer kan verhogen. Iedereen moet op de juiste plaats zitten en uiteraard is ook ergonomie en comfort van groot belang. “Comfort draait daarbij niet alleen om een degelijke bureaustoel, er is ook zoiets als geluidscomfort, licht-en luchtkwaliteit en kabelmanagement. Met het juiste licht creëer je een huiselijk gevoel als het automatisch wordt aangepast aan het buitenlicht. Zo heb je een minder zwaar hoofd aan het einde van de dag.”

    Een andere belangrijke factor om de productiviteit een boost te geven is niet te lunchen achter een scherm. “Dan heb je natuurlijk mogelijkheden nodig om aangenaam te lunchen.” vult Sophie aan.

    Soulbricks is je partner

    Gedurende het hele traject staat Soulbricks aan je zijde. Aan het einde van de rit heeft het team van Soulbricks maar één wens: “We willen dat ze niet alleen zeggen dat het resultaat mooi is, maar vooral dat het werkt en dat mensen gelukkig zijn om er te werken.” Mooi, want een werkplek heb je voor de lange termijn en dat moet opbrengen in functie van productiviteit en omzet.