Follow Us:
    Back to top

    COVID: stilte tijdens de storm

    Echte ondernemers blijven kalm en optimistisch, zelfs in moeilijke omstandigheden. Ze kunnen afstand nemen en de rust bewaren. Soulbricks en Nicolas Kint (stichtend vennoot) bekijken op een rationele manier de huidige situatie na de coronacrisis.

    De impact op korte termijn

    Natuurlijk komt niemand ongeschonden uit dit verhaal, maar de impact op korte termijn was voor ons niet dramatisch. We keken vooral uit naar hoe de zaken zouden evolueren zodra de maatregelen opnieuw werden versoepeld. Van maart tot augustus was het een vrij eenduidig verhaal. Mensen bleven thuis en wij zochten – waar nodig – samen met onze klanten naar oplossingen voor problemen.

    Onze voornaamste zorg was het creëren van een veilige werkomgeving. Enerzijds op een bijna instrumenteel niveau door in te staan voor ontsmetting, plexiglas schermen, bewegwijzering en looproutes. Daarnaast konden we tijd maken om de vergaderzalen ingrijpend aan te passen en de airconditioning te moderniseren aangezien er niemand in de kantoren aanwezig was.

    Er waren in die periode ook bijna geen annuleringen bij onze particuliere klanten. Althans niet meer dan normaal. Maar dat betekent niet dat er geen inkomstenderving was. De volledige sales funnel stond stil omdat niemand wist hoe de crisis zich verder zou ontwikkelen. De opvallend lagere vraag naar vergaderruimtes was voor ons de belangrijkste tegenslag op korte termijn. 

    Anticiperen op de toekomst

    Als ondernemer moet je vooruit denken en dat is wat wij doen. COVID is geen crisis van voorbijgaande aard. We moeten anticiperen en ons aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden.

    Neem bijvoorbeeld O-Forty, ons nieuw project in Brugge.

    De lancering was gepland in 2021, maar we vermoeden dat deze niet helemaal volgens plan zal verlopen. Ook de opening – doorgaans een belangrijke gebeurtenis – blijft op dit moment een vraagteken. Een dergelijk evenement  is niet alleen een PR-activiteit, het is ook van vitaal belang voor de verkoop. 

    Terwijl de crisis in volle hevigheid losbarstte, waren we net begonnen met het ontwerpen van de architectuur van O-Forty. Het ideale moment dus om een aantal technologische innovaties te introduceren zodat de infrastructuur “corona proof” was van bij de start. Zo werd nagedacht over extra investeringen in technologie, vergaderfaciliteiten en mogelijkheden om online evenementen te streamen en te hosten.

    Wij geloven dat het effect van de coronacrisis een blijvend verhaal is, waarbij de werknemers de belangrijkste drijvende kracht achter de verandering zijn. Bijna de helft van hen gaf aan dat ze dankzij thuiswerk minder tijd verliezen met woon-werkverkeer. Anderzijds missen ze het dagelijkse contact met collega’s. In onze sector kunnen we deze twee tendensen niet negeren. Hoog tijd om na te denken over de consequenties. 

    Toenemende flexibiliteit

    Wij zien het kantoorlandschap evolueren op twee manieren:

    De meeste bedrijven zullen nog steeds baat hebben bij een hoofdkantoor. Het is de plek waar teams samenwerken, innoveren en waar teambuilding plaatsvindt. 

    Daarnaast zullen bedrijven ruimte en omvang besparen door telewerken en coworking, wat leidt tot de ontwikkeling van een flexibele omgeving. Werknemers kunnen zich vrij bewegen en van dag tot dag kiezen voor “Close to Home” of “Close to Client”. 

    Volgens ons is de ontwikkeling van dit hybride model de basis voor de toekomstige activiteiten van veel bedrijven. De toekomst zal uitwijzen of we gelijk hebben.